YTÜ Yıldız Teknopark "Bugüne gelecekten bak" sloganıyla, 2025 Vizyonu Lansman Toplantısını gerçekleştirdi.
Girişimci ekosistemine verdiği katkıyla 1 milyar dolarlık ihracat gelirine sahip olan YTÜ Yıldız Teknopark’ın 2025 hedeflerini açıklayan YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, “Hedefimiz en kısa sürede ihracat rakamını 3 milyar dolar seviyesine çıkarmak.” dedi.
Yeni hedefler “Bugüne Gelecekten Bak” sloganıyla açıklandı.
YTÜ Yıldız Teknopark "Bugüne gelecekten bak" sloganıyla, 2025 Vizyonu Lansman Toplantısını gerçekleştirdi. YTÜ Davutpaşa Kampüsü Tarihi Hamam Çok Amaçlı Toplantı Salonunda düzenlenen ve sunuculuğunu Gazeteci Hakan Çelik’in üstlendiği programda, YTÜ Yıldız Teknopark’ın güncel durumu ile 2025 vizyonuna dair detaylar ve hedefler, YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman tarafından katılımcılarla paylaşıldı. Önümüzdeki yıllarda ihracat rakamlarını 3 milyar dolara çıkarma hedefleri olduğunu söyleyen Tanışman, uluslararası alanda yeni teknoloji pazarlama ofisleri ve kuluçka merkezleri kurmak, anaokulundan liseye tüm eğitim dönemlerini kapsayan YTÜ Okulları’nı faaliyete geçirmek, yeni yerleşkeler açma projeleri için de çalışmaların sürdüğünü ifade etti. İş dünyası ve akademiden pek çok katılımcının yer aldığı etkinlik, YTÜ Yıldız Teknopark’ın PwC Türkiye ile gerçekleştirdiği Segmentasyon Projesi’nin sonuçları da açıklandı ve çalışmada başarı sağlayıp öne çıkan firmalara ödülleri takdim edildi.
Prof. Dr. Tamer Yılmaz: “Teknoparklar arasında 3 yıldır üst üste birinciyiz”
Programın açılış konuşmasını yapan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, YTÜ Yıldız Teknopark'ın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 Yılı Performans Endeksinde 3 yıldır üst üste birincilik elde ederek liderliğini koruduğunu belirterek, “Biz, bir Türkiye Teknoparkı olmanın çok ötesine geçtik. Biz, artık bölgesel bir Teknoparkız, bölgeye hitap ediyoruz. Bunu gururla söylüyorum. Eksik olan şey, Girişim Sermayesi Yatırım Fonu; yıllardır söylüyoruz. Maalesef çok başarılı modelleri görme şansımız olmadı. Ama artık Yıldız Teknik Üniversitesi'nin SPK'dan onaylı, kendisine ait bir Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Fonu var. Çok iyi, ciddi ve büyük ortaklardan oluşuyor. Şimdilik 30 milyon TL diye başladık ama büyük değerlere ulaşacak bir fonumuz var. Kendi kuluçka şirketlerimize, kendi girişimcilerimize öncelik vermekle birlikte, Türkiye'deki tüm başarılı teknoloji şirketlerine yatırım yapmaya başladık." diye konuştu.
Prof. Dr. Tamer Yılmaz: “Girişimlerimizi dünya sahnesine çıkmaları için destekliyoruz”
YTÜ Yıldız Teknopark’ın bölgesel liderlik yapma vizyonu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, “Türkiye’nin girişimcilerini Avrupa pazarına yönlendiriyoruz. İlk projemiz Silikon Vadisi’nde KOSGEB desteği ile yaptığımız bir projeydi. Eğer teknoloji üretiyorsanız, teknolojinin merkezi Silikon Vadisi’nde olmalısınız, biz 6 yıldır oradayız ve başarılı girişimcilerimizi buradaki ekosisteme taşıyoruz. Gelişimlerini hızlandırıyor, onları fonluyor ve dünya sahnesine çıkmaları için destekliyoruz.” dedi.
Prof. Dr. Tamer Yılmaz: “Paris ve Berlin başta olmak Avrupa’da da girişimlerimiz olacak”
Türk Cumhuriyetlerinin de ilgisini çekmeye başladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, “Onlar da ciddi hamleler yaptılar. Hem Azerbaycan hem Özbekistan hem de Türkmenistan bu modeli kendi ülkelerine yaymak için bizden yardım istedi. Devletimizin de yönlendirmesiyle orada bulunduk ve güzel bir model ile orayı dönüştürmeye çalışıyoruz. Çünkü biz 25 yıldır Türkiye ekosistemini dönüştürdük. Burada önemli bir oyuncu olduk; tecrübemizi bölgemize de yansıtıyoruz. Daha sonra Dubai ve Afrika Bölgesine de açılmaya başladık. Önümüzdeki hamle Avrupa’da. Paris ve Berlin’de ciddi girişimlerimiz olacak. İlgili projeyi geliştirdik, 3 yıldır uğraşıyoruz. Türkiye’nin girişimcilerini, teknoloji liderlerini, teknoloji üretenlerini Avrupa pazarına yönlendirmeye çalışıyoruz. Bundan sonraki tek eksiğimiz muhtemelen Uzak Doğu olacaktır. O hamlemiz de Uzak Doğu’ya Türkiye’nin bu lider, girişimci, heyecanlı gençlerini taşımak olacak. Bu görev de bize verildiği için çok mutluyuz. Bunun heyecanını taşıyoruz.” açıklamalarında bulundu.
Orhan Tanışman: “Türk Cumhuriyetlerinin Silikon Vadisi olmak istiyoruz”
2025 vizyon sunumunu yapan ve ayrıntılı bir şekilde hedefleri açıklayan YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, atılacak adımlarla birlikte Türk Cumhuriyetlerinin Silikon Vadisi olmak istediklerini söyledi. Orhan Tanışman ayrıca, “Türkiye’nin 3 yıl üst üste birinci Teknoparkı olarak bölgemizde de lider olmak istiyoruz. Kuzey Afrika’dan Ortadoğu’ya, Türk Cumhuriyetlerinden Balkanlara varıncaya kadar olan coğrafyada altyapı hazırlıklarımızı yaptık ve ofislerimizi açtık. Avrupa’daki noktalarla ilgili çalışmalar sürüyor. Paris, Brüksel ya da Berlin’de de bir çalışmamız olabilir. Zaten 6 yıldır Amerika’da Silikon Vadisi’nde varız. Biz oradaki çalışmalar kapsamında girişimcileri de Türkiye’ye getirmeyi amaçlıyoruz. Aslında hedefimiz Türk Cumhuriyetlerinin Silikon Vadisi olmak.” dedi.
Orhan Tanışman: “Hedef 3 milyar dolar ihracat”
1 milyar dolarlık ihracatlarının olduğunu belirten Tanışman, “Yurt içinde de 13 milyar TL’lik Ar-Ge gelirimiz vardı. Önümüzdeki yıllarda ihracat gelirimizi 3 milyar dolar seviyesine çıkarmak istiyoruz. Evet, pazar ve ihracat kısmı var ama olmazsa olmazımız sermaye. Bu noktada da Dubai’deki ofisimizden, küresel sermayenin Türkiye’deki girişimlere yatırım yapabilmesine imkan sağlamış olacağız.” dedi.
Orhan Tanışman: “Tüm imkanlarımızla girişimlerimizi destekliyoruz”
Firmaların ihracat yapmak için daha önce tek başına mücadele etmeye çalıştığını dile getiren Tanışman, “YTÜ Yıldız Teknopark olarak onlara destek veriyor ve onların önünü açıyoruz. ‘Ben yurt dışına açılmaya hazırım, yurt dışında satılabilir ürünüm var’ diyen girişimcileri, öncesinde bir ön elemeden geçirip sonrasında da hem Bakanlığımızın teşvikinde hem de bizim tüm imkanlarımızı sonuna kadar kullanıp buradaki kapasiteyi her geçen gün artırıyoruz. Şu anda 500’den fazla firmamız var. Bu firma sayısı daha da artacaktır. Önemli olan ülkemizi teknoloji konusunda global rekabette önemli pozisyona getirmek.” diye konuştu.
Orhan Tanışman: “Yeni yerleşkeler açacağız”
Her yıl büyüme oranlarının artması dolayısıyla daha fazla kiralanabilir alan için yeni yerleşkeler açacaklarını dile getiren Tanışman, “Toplamda 85 bin metrekarelik kiralanabilir alanımız söz konusu ama 35 bin metrekare daha yerimiz olursa kiralanabilir durumdayız. Buradan hareketle Maslak 1453’te kiralama çalışmalarımız sürüyor. Eğer kiralamayı temin edebilirsek 20 bin metrekarelik bir kapasite oluşturabileceğiz. Bunun dışında yine Maslak Büyükdere’de bir arazimiz bulunuyor. Orada da 40 bin metrekarelik bir yerleşke inşa etmek istiyoruz. Her yıl yüzde 10’un üzerinde bir büyüme ortaya çıkıyor. Bu büyümeyi de karşılayacak metrekarelere ulaşmamamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Orhan Tanışman: “YTÜ Okulları’nı açıyoruz”
2025 hedefleri arasında tüm eğitim dönemlerini kapsayacak YTÜ Okulları projesinin de olduğunu belirten Tanışman: “Bu konuda da çok heyecanlıyız. Biz bir üniversite Teknoparkıyız ancak sadece üniversitede değil, anaokulundan başlayarak teknolojinin içine doğacak çocukları anaokulundan itibaren yetiştirmek istiyoruz. Bu sebeple YTÜ Okulları projemizi hayata geçireceğiz. Ruhsatlandırma çalışmalarımız devam ediyor. Yetiştirebilirsek eğer önümüzdeki Eylül ayı için ilkokulumuzu açacağız. Cumhuriyetimizin 100. yılına ilkokul, ortaokul ve liseden müteşekkil YTÜ Okulları’nı Davutpaşa kampüsünde inşa edip bu tarihe yetiştirmek istiyoruz. Toplamda 1.000 öğrenci civarında bir kapasitemiz olacak.” dedi.
Orhan Tanışman: “Asıl hedef globalde rekabet”
Bölgesel liderlik pozisyonuna gelmek için önlerinde herhangi bir engel olmadığını belirten Tanışman, “Büyüklük göreceli bir kavram. Ülke olarak hedeflerimiz çerçevesinde bakıldığında ülkemiz eğer dünya ekonomileri arasında ilk 10’a girecekse bizim de oralarda olmamız gerekiyor. Yani ülkemizin hedeflerine paralel hedefler ortaya koymamız lazım. Biz bu yolculuğa başladık, bu iddialı bir yolculuk. Fakat biliyoruz ki hem şirketlerimiz hem devletimiz hem de üniversitemiz bize bu konuda fazlasıyla destek olacaktır. Bu yüzden 2025 hedeflerimizin çok daha kısa sürede yakalanacağını düşünüyoruz. Bu yüzden bölgede de lider olmamamız için hiçbir neden yok. Asıl hedef globalde rekabet.” diyerek sözlerini tamamladı.
Firmalar “Segmentasyon Projesi”yle kapasite arttırma imkanı sağlayacak
Lansmanda ayrıca YTÜ Yıldız Teknopark’ın PwC Türkiye iş birliğiyle hayata geçirdiği ve Teknoparkta yer alan firmaların kapasitelerini arttıracak destek mekanizmalarını kurmak amacıyla gerçekleştirilen Segmentasyon Projesi’nin sonuçları da açıklandı.
Çalışmada, başarılı sonuç elde ederek önce çıkan firmalara ödülleri takdim edildi. Ödül alan firmalar şu şekilde sıralandı:
İhracatın Kutup Yıldızı: Etiya Bilgi Teknolojileri Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş.
En Kurumsal Kutup Yıldızı: SNI Teknoloji Hizmetleri
Fikri Mülkiyetin Kutup Yıldızı: Neutec Ar-Ge
En Hızlı Çıkış Yapan Kutup Yıldızı: Finartz Bilgi Teknolojileri
Kurumsal Ar-Ge'nin Kutup Yıldızı: Mobven Teknoloji
En İnovatif Kutup Yıldızı: I2I Bilişim Danışmanlık Teknoloji Hizmetleri ve Pazarlama
Personel Başına En Fazla Proje Gelirine Sahip Kutup Yıldızı: Bayraktar Teknoloji ve Bilişim Sistemleri
Özbekistan Cumhuriyeti Yenilikçi Kalkınma Bakanı İbrahim Abdurahmanov ile YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, INNO Teknopark’ın yönetimine ilişkin çok boyutlu iş birliği anlaşmasını imzaladı.
MMG Euritech'22 kapsamında, Yıldız Tekno GSYO ana sponsorluğunda gerçekleştirilen İnovasyonun Finansmanı Zirvesi'ni gerçekleştirdik.
YTÜ Yıldız Teknopark "Bugüne gelecekten bak" sloganıyla, 2025 Vizyonu Lansman Toplantısını gerçekleştirdi.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 Yılı Performans Endeksi’nde 1 numara değişmedi.