Moderatörlüğünü gazeteci Ersoy Erkazancı’nın yaptığı ve Dünya Ticaret Merkezi (DWTC) içerisinde yer alan Dubai Teknoloji Pazarlama Ofisi’nin etkinliğine; Dubai Başkonsolosu Onur Şaylan, YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci, Türkiye’den de önemli STK’lar ve teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticileri katıldı. Etkinlikte, Dubai Başkonsolosu Onur Şaylan Türk şirketlerinin yönelebilecekleri lokasyonlar hakkında bilgi verirken, YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman ise firmalara sunulan avantajlardan bahsetti.
“Başkonsolosluk Olarak Türk Şirketlerine Destek Vermeye Hazırız”Açılış konuşmasını yapan Türkiye Dubai Başkonsolosu Onur Şaylan sözlerine YTÜ Yıldız Teknopark’a teşekkür ederek başladı. Şaylan, “Dubai’de Türk şirketleri için pek çok fırsat bulunuyor ama son yapılan anlaşmalarla belirlenmiş öncelikli sektörler var. Bunlar gıda, turizm, enerji, yenilebilir enerji ve özellikle teknoloji. Dolayısıyla tüm bu sektörlerde çok önemli fırsatlar var. Türk teknoloji şirketlerinin iki ülke hükümetleri arasında yakalanan bu ivmeden istifade etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Dubai’nin sağlamış olduğu çok önemli fırsatlar var ama BAE sadece Dubai’den de ibaret değil. Abu Dabi’nin, Ras al-Khaimah’ın ve Fujairah sunduğu imkanlar da var. Biz Başkonsolosumuzla, Ticaret Ataşeliğimizle, Hazine ve Maliye Ataşeliğimizle gelecek şirketlerimize her türlü desteği vermeye hazırız. Şirketlerimizin bütün bu imkanlardan yararlanmasını ve sadece Dubai veya BAE’de kalmamalarını Afrika’ya, Güney Asya ve daha ötesine açılmak için Dubai’nin sunduğu imkanlardan yararlanmalarını bekliyoruz ve teşvik etmeye hazırız.” şeklinde konuştu.
“Son 15 Yılda Milli Teknolojiye Ciddi Yatırımlar Yapıldı”Etkinliğe katılımın yüksek olmasını Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasındaki ilişkilere bağlayan Dubai Başkonsolosu Onur Şaylan, her iki ülkenin son iki yılda çok kazanımlar elde ederek önemli anlaşmalar imzaladığını vurguladı. Şaylan şöyle devam etti; “Başta kapsamlı ekonomik anlaşmalar olmak üzere bunun yarattığı bir ivme büyük. Türkiye, son 15 yılda milli teknolojiye ciddi yatırımlar yaptı ve şimdi bu yatırımların meyvelerini topluyoruz. Şirketlerimiz dünyanın her yerinde. GITEX’i de pek çok sektörde ve alanda domine ettik. Aynı şekilde Yıldız Teknik Üniversitesi Türkiye’de bir marka ama bu markayı Dubai’de, Taşkent’te, Londra’da ve Amerika’da yaşatıyorlar. Devletimizin de UTPO üzerinden Teknoparkımıza çok destekleri var ve özel sektörde bunun farkında. Dolayısıyla devletin, üniversitenin ve özel sektörün bir araya geldiği, hızla ilerleyen bir yapının içerisindeyiz. Bu da Başkonsolos olarak beni ve tüm vatandaşlarımızı gururlandırıyor.”
“Büyümenin İlk Adımı Dış Pazarla Buluşmaktan Geçiyor”Dubai’deki ofisleriyle 17 bilişim şirketini desteklerini ifade eden Starcamp Global FZE ve YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, bu sayıyı yakın zamanda 25’e yükselteceklerini söyledi. Tanışman, “3 yıldır Dubai’deyiz. Burada bulunma amacımız, Türk teknolojilerini dünyaya yayabilmek ve pazarlayabilmek. Türkiye’nin ilk Uluslararası Pazarlama Teknoloji Ofisi’ni Ticaret Bakanlığımızın da destekleriyle Yıldız Teknopark StarTürk olarak burada açtık. Amacımız, Türkiye’de olduğu gibi Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik sisteminin büyütebilmek. Bu büyümenin de yolu en başta dış pazarla buluşmaktan geçiyor. Dış pazarlara eğer teknoloji satabiliyorsanız, bu büyümenizde çok büyük bir çarpan etkisi oluşturuyor. Dubai pazarı da bizim için hızlı büyüyebileceğini gördüğümüz bir yer. Ayrıca, Dubai’nin yeni vizyonu bir gayrimenkul ülkesinden ziyade artık bir teknoloji ülkesine dönüşmek. Biz de Türk teknolojisini bu pazarda yer bulabileceğini düşündüğümüz için buradayız.” şeklinde ifade etti.
“Şirketlerimizi Global Yatırımla Buluşturuyoruz”Türk teknolojisinin dünyada hak ettiği yere ulaşabilmesi için rehberlik yaptıklarını aktaran Orhan Tanışman devlet desteğiyle ülke ihracatının arttırılabilmesi ve teknolojilerinin dünyaya yayılabilmesi adına çatı bir kuruluş durumunda olduklarını söyledi. Tanışman şöyle devam etti; “Sadece ürünlerin pazara girmesi değil Türk teknoloji girişimcisinin de dünya finansmanıyla buluşabilmesini de önemsiyoruz. Bu açıdan da baktığımız zaman Dubai finansmanın da bulunduğu bir lokasyon. Burada kendi ürünlerimizi pazara ulaştırdığımız kadar üretmiş olduğumuz değeri yatırımcılara gösterebilmemiz lazım. Kamu düzeyinde Körfez ülkeleriyle ilişkilerimiz giderek artıyor. Yapılan iş birliği anlaşmaları var ve bunun içerisinde de baya yüksek rakamlar telaffuz ediliyor. Bu rakamlara, bu pazara nasıl ulaşabileceği ve pazarın ihtiyaçları konusunda da biz yine Türk teknoloji firmalara destek olmak için varız.”
“Teşvik Paketi Pazarda Tutunma Hızını Arttırıyor”BAE ile devletler düzeyinde artan ilişkinin özel sektöre ve Türk firmalara yansıdığını ifade eden Tanışman, Türk şirketleri için kamu düzeyinde birçok teşvikin verildiğinin altını çizdi. Tanışman son olarak şunları söyledi; “UTPO programı zaten burada 5 ayrı kalemde şirketlerin kirasını, çatı kuruluşundaki şirketin çalışanlarını, mali müşavirlik, hukuk, danışmanlık giderlerini hatta dekorasyon giderlerine varıncaya dek bir teşvik paketi sunuyor. Bu teşvik paketinden yararlandığınız zaman tabi ki pazarda tutunma hızınız daha da artıyor. Maliyetleriniz düşüyor ama her şeyden öte biz burada bir networking imkânı veriyoruz. Bölgesinde lider globalde söz sahibi olmak için yola çıktık. Bu yolculukta daha önce Amerika özelinde bir tecrübemiz vardı. Dubai ise bu süreci bizim için hızlandırdı ve girişim ihracatını teşvik edilmesi adına Ticaret Bakanlığımızın teşvikleri yürürlüğe girdi.”
“Her Yıl Yüzlerce Girişimciye Destek Veriyoruz”Etkinlikte ‘Teknoloji ve İnovasyon’ isimli sunumu yapan YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci, Türkiye’nin yatırım hacmine değindi. Özellikle İstanbul’un yatırım bakımından dünyada 6. şehir olduğunu ifade eden İnci, yine MENA bölgesi özelinde yatırımcı hacmi konusunda Türkiye’nin 3. sırada yer aldığını belirtti. İnci, “Sahip olduğumuz yüksek teknolojiler ve iş birliklerimiz sayesinde her yıl yüzlerce girişimciye destek veriyoruz. Teknopark olarak yaratıcı fikirlerin, inovatif projelerin ve hepsinden önemlisi, cesur insanların destekçisiyiz. 1500’den fazla girişimciyi aynı zamanda 10 binden fazla üyeyi platformlarımızla birlikte yönetebiliyoruz. Bugün yaklaşık 700 firmalık devasa bir portföyümüz var. YTÜ Yıldız Teknopark’ta fintech, gametech, healtech ve ınsurtech’te çok ciddi başarılara ev sahipliği yapan bir hub haline geldi. Sadece gaming alanında Türkiye’de kayıtlı oyun stüdyosundan 400’ünden 200’ü bizde bulunuyor. Avrupa’da Londra’nın ardından en fazla indie stüdyosu ise İstanbul’da bulunuyor. Yine son çeyrek rakamlarına göre en fazla yatırım alan il yine İstanbul olmuştur. Gaming alanında ilk 10’daki firmalarımızın değerlemeleri 500 milyon dolar. Yine bu alandaki toplam şirketlerimizin değerlenmesi ise 1,1 milyar dolara erişmiş durumda. Genç girişimcilerle tecrübeli iş insanlarını, akademisyenlerle endüstri profesyonellerini aynı çatı altında topluyor ve güçlü bir sinerji yaratıyoruz. Aynı şekilde tüm bu gücümüzü uluslararası pazara taşıyabilmek bizim heyecan verici.” dedi.
Türkiye’nin İlk Uluslararası Pazarlama Ofisi (UTPO) HakkındaBilişim firmalarımızın Dubai üzerinden Kuzey Afrika, Arabistan, Körfez ve hatta Asya pazarına açılmasına fırsat tanıyoruz.
o Uluslararasılaşma tecrübemizle kurduğumuz
Türkiye’nin ilk Uluslararası Teknoloji Pazarlama Ofisi (UTPO) ile bilişim firmalarımızın
T.C. Ticaret Bakanlığı olanaklarından daha etkin faydalanmalarını sağlıyoruz.
o
2022 yılında toplamda
9 firmaya sahipken,
2023’te firmalarımızın sayısı
17'e yükseldi.
2024 içinse hedefimiz, firmalarımızın sayısını
25'e çıkararak büyümemizi sürdürmek.
o Dubai'nin kalbinde yer alan merkezimiz, küresel fuar ve etkinliklere ev sahipliği yapan Dubai Exhibition Center’ın yanı başında
DWTC (Dünya Ticaret Merkezi) içinde yer alıyor.
o Ofisimiz, yeni katılan şirketler için bir
Türk Teknoloji Hub ve
Networking Merkezi olarak hizmet vermektedir.
o Merkezimiz, Dubai Türk İş Konseyi'ne de ev sahipliği yaparak BAE'deki Türk teknoloji şirketlerine en uygun iş ortamını oluşturmayı amaçlamaktadır.