Rektörümüz Prof. Dr. Eyüp Debik TEKNOFEST ve ISIF’de büyük başarılar elde eden öğrencilerimiz ve girişimcilerimizle bir araya geldi. Rektörümüz ev sahipliğini yaptığı etkinlikte, ödül alan firmalara ve öğrencilere ödülleri takdim edildi.
TEKNOFEST ve ISIF'24 yarışmaları çerçevesinde sergilenen prototiplerimiz, 354 başvuru arasından, yurtiçi ve yurtdışından gelen jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda; altın, gümüş, bronz madalyalar ve 'Türk Patent En İyi Yerli Buluş Özel Ödülü' gibi prestijli ödüllere layık görüldü. Rektörümüz Prof. Dr. Eyüp Debik’in öncülüğünde düzenlenen etkinliğe YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammet Garip, firma temsilcileri ve öğrencilerimizin yanı sıra; Rektör Yardımcılarından Prof. Dr. Vatan Karakaya, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Prof. Dr. Ahmet Göksel Ağargün’ün ve YTÜ Genel Sekreteri Ahmet Yüksel Karahan katıldı.
“Sizlerle birlikte büyümeye devam edeceğiz”
Prof. Dr. Eyüp Debik, üniversitemizi gururlandıran tüm öğrenci ve girişimcilerimizi tebrik ederek, “Girişimci olmanın en güzel yanlarından biri de sadece kendi yolunuzu değil aynı zamanda başkalarının da yolunu aydınlatmaktır. Girişimcilik, sadece bir iş kurmak ya da bir teknoloji geliştirmek değil; risk almak, karşınıza çıkan engelleri aşmak ve en önemlisi "yenilikçi" bir bakış açısıyla dünyayı daha iyi bir yer haline getirmektir. Bugün bu salonda bulunan her biriniz, işte bu cesareti göstererek adımlarını attı. Teorik bilgileri, pratikte başarıya dönüştürerek sadece kendinizin değil, ülkemizin de teknolojik ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlıyorsunuz. Yıldız Teknik Üniversitesi olarak, sizlerin bu başarılarına her zaman destek vermek, sizleri hem akademik hem de girişimcilik yolunda daha da güçlendirmek için burada olduğumuzu bilmenizi isterim. Yıldız Teknik Üniversitesi olarak hedefimiz, global düzeyde bilim ve teknoloji merkezi haline gelmek. Teknolojiyi sadece bir araç olarak görmekten çok, onu insanlığın daha iyiye gitmesi için bir güç, bir yol gösterici olarak görmek gereklidir. Her biriniz, bu gücü hissetti ve gösterdi. Bizler de bu gücü desteklemeye, sizlerle birlikte büyümeye devam edeceğiz.” dedi.
TEKNOFEST ve ISIF kapsamında ödül alan firmalarımız ve öğrencilerimiz ise şu şekilde oldu;
TÜRKPATENT En İyi Yerli Buluş Özel Ödülü Biolive’in Oldu
Proje: Zeytin Çekirdeği Atığından (Prina’dan) Biyoplastik Granül Üretim Yöntemi
YTÜ Yıldız Teknopark firmalarından Biolive şirketi, zeytin çekirdeği atığından biyoplastik granül üretim yöntemiyle ‘En iyi Yerli Buluş Özel Ödülü’nün sahibi oldu. Dünyada ilk kez ileri malzeme teknolojilerde kullanılan ürünler üreten ve Türkiye’nin bioplastik alanındaki ilk şirketi olan Biolive, zeytin fabrikalarından temin ettiği atıkları yüzde 80 verimlilikle işleyerek yüksek kaliteli biyoplastik elde ediyor.
Buluşçular: Duygu Yılmaz, Mehmet Emin Öz, Ahmet Fatih Ayaş
Proje: Akıllı Eldiven
YTÜ Yıldız Teknopark firmalarından Türkiye’nin lider IIOT (Endüstriyel Nesnelerin Interneti) şirketi Thread in Motion (TIM) Akıllı Kıyafetleri ve Bilişim Teknolojileri ise altın madalyanın sahibi oldu. Şirket, yenilikçi giyilebilir teknoloji ürünleri ve tamamlayıcı akıllı yazılım çözümleriyle 35 ülkedeki global müşteriye ulaşıyor.
Buluşçular: Rahim Öner, Kadir Demircioğlu, Kadir Erten
Proje: Akıllı Hibrit Biyoremidasyon Cihazı
Baktek Çevre Teknolojileri de Akıllı Hibrit Biyoremidasyon Cihazı ile ikinci altın madalyanın sahibi oldu. Temiz ve sürdürülebilir teknolojiler geliştiren şirket, işletmelere özel çözümler sunuyor.
Buluşçu: Alp Taşan
Proje: Kask Kilidi Ve Telefon Tutucu - Rass Technology
Kendi alanında lider konumda olan birçok firmaya farklı alanlarda patentli proje tasarımı sunan Rass Teknoloji şirketi, kask kilidi ve telefon tutucu ürünleriyle gümüş madalya aldı.
Buluşçular: Serdar Şişman, Şahin Çakan
Proje: Antibakteriyel ve Biyoaktif Özellikleri Geliştirilmiş Destekleyici Fazlar Kullanılarak Antibakteriyel ve Rejeneratif Dental Kompozitlerin Üretimi
Buluşçular: Prof. Dr. Afife Binnaz Hazaryoruç, Öğr. Gör. Dr. Aysu Aydınoğlu
Proje: Sade ve Meyveli Bozanın Kurutulması ve Atıştırmalık Boza Üretimi
Türkiye'de Freeze Dried ürünler üreten ilk firma olan Haus Gıda ise sade ve meyveli bozanın kurutulması ve atıştırmalık boza üretimleriyle gümüş madalyanın sahibi oldu.
Buluşçular: Halime Hazel Çakan
Proje: Sülfohidrojen Gazı Üreten Hhs Yakıt Hücresi ve Yakıt Tasarruf Sistemi
Kavramsal tasarım, ürün mühendisliği, prototip ve üretim, proje yönetimi ve tasarım stratejilerini kapsayan geniş bir yelpazede hizmetler sunan Oraytbe Teknoloji de sülfohidrojen gazı üreten HHS yakıt hücresi ve yakıt tasarruf sistemi çalışmalarıyla gümüş madalya aldı.
Buluşçular: Erhan Demircioğlu
Proje: Pamuk Hasadı Sonrası Yere Dökülen Pamukların Toplanmasını Sağlayan Bir Makine
Hasat sonrasında yere dökülen kalıntı pamukları toplayan uluslararası PCT patent başvurulu bir tarım robotu olan Afara Tarım Teknolojileri şirketi ISIF’24 kapsamında gümüş madalyaya layık görülen başka bir firma oldu.
Buluşçular: Ömer Muratlı
Proje: Kireç Esaslı Enjeksiyon Malzemesi İçin Atık Kandan Hidrofobik Özellikli Kimyasal Katkı Üretimi
Buluşçular: YTÜ Akademisyenlerimizden; Prof. Dr. Afife Binnaz Hazar, Prof. Dr. Nabi Yüzer, Doç. Dr. Mehmet Fevzi Uğuryol, Dr. Öğr. Üyesi Didem Oktay, Arş. Gör. Emine Özdoğru ile mezunumuz Enes Eroktay.
TEKNOFEST Ödülleri Öğrencilerimiz:
AESK (YTÜ Alternatif Enerji Sistemleri Kulübü) Takımı, toplamda 4 kategoride ödüllerin sahibi oldu.
E Efficiency Challange Elektromobil Performans Birinciliği
E Efficiency Challange Elektromobil Yerli Ürün Birinciliği
E Efficiency Challange Elektromobil Yerli Ürün İkinciliği
Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması Birinciliği
HERMES
Kablosuz Haberleşme Yarışması Birinciliği
WIND
Sanayide Dijital Teknolojiler Yarışması Üçüncülüğü
STARLOOP
Hyperloop Geliştirme Yarışması İkinciliği
İtki Sistemi İnavasyon Ödülü
COGITATORS
T3 Al Hackathon Yarışması - İnce Ayar Kategorsi Birinciliği
BAZZLAMA
T3 Al Hackathon Yarışması - Büyük Dil Modeli İnce Ayar Kategorsi Birinciliği
Trendyol E-Ticaret Hackathon Yarışması Birinciliği
AG4TECH
Engelsiz Yaşam Kategorisi Üçüncülüğü
Girişimci Kategorisi
AFARA
Teknofest Girişimci Programı 3. Dönem Mezunu Ödülü