YTÜ ve Yıldız Teknopark patentleriyle ödülleri topladı

Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri ile YTÜ Yıldız Teknopark firmaları, TEKNOFEST Adana kapsamında Türk Patent tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Buluş Fuarı'nda (ISIF'24) yenilikçi projeleriyle önemli başarılara imza attı. Fuar kapsamında düzenlenen Uluslararası Buluş Yarışmasına katılan 354 başvuru arasından seçilen YTÜ ve YTÜ Yıldız Teknopark’ın 9 patentli projesi ödüle layık görüldü.
 

Ar-Ge alanındaki öncülüğüyle adından söz ettiren Yıldız Teknik Üniversitesi, yenilikçi ve özgün projeleriyle Adana’da TEKNOFEST kapsamında düzenlenen ISIF'24 İstanbul 9. Uluslararası Buluş Fuarı’nda yer aldı. Fuar boyunca prototipleri sergilenen patentli ürünler, yurtiçi ve yurtdışından gelen jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda 354 başvuru arasından seçilerek altın, gümüş, bronz madalya ile ‘Türk Patent En İyi Yerli Buluş Ödülü’ gibi önemli ödüllere layık görüldü. 
 

Türk Patent En İyi Yerli Buluş Ödülü Biolive’in oldu
 

YTÜ Yıldız Teknopark firmalarından Biolive şirketi, zeytin çekirdeği atığından biyoplastik granül üretim yöntemiyle ‘En iyi Yerli Buluş Ödülü’nün sahibi oldu. Dünyada ilk kez ileri malzeme teknolojilerde kullanılan ürünler üreten ve Türkiye’nin bioplastik alanındaki ilk şirketi olan Biolive, zeytin fabrikalarından temin ettiği atıkları yüzde 80 verimlilikle işleyerek yüksek kaliteli biyoplastik elde ediyor.
 

Teknolojinin altın mucitleri
 

YTÜ Yıldız Teknopark firmalarından Türkiye’nin lider IIOT (Endüstriyel Nesnelerin Interneti) şirketi Thread in Motion (TIM) Akıllı Kıyafetleri ve Bilişim Teknolojileri ise altın madalyanın sahibi oldu. Şirket, yenilikçi giyilebilir teknoloji ürünleri ve tamamlayıcı akıllı yazılım çözümleriyle 35 ülkedeki global müşteriye ulaşıyor.
 

Baktek Çevre Teknolojileri de Akıllı Hibrit Biyoremidasyon Cihazı ile ikinci altın madalyanın sahibi oldu. Temiz ve sürdürülebilir teknolojiler geliştiren şirket, işletmelere özel çözümler sunuyor.  
 

Gümüş madalyanın parlayan yıldızları
 

Kendi alanında lider konumda olan birçok firmaya farklı alanlarda patentli proje tasarımı sunan Rass Teknoloji şirketi, kask kilidi ve telefon tutucu ürünleriyle gümüş madalya aldı.
 

Antibakteriyel ve biyoaktif özellikleri geliştirilmiş destekleyici fazlar kullanılarak ‘Antibakteriyel ve Rejeneratif Dental Kompozitlerin Üretimi’ gerçekleştiren YTÜ akademisyenlerinden Prof. Dr. Afife Binnaz Hazaryoruç ve Öğr. Gör. Dr. Aysu Aydınoğlu’nun çalışmaları da gümüş madalyaya layık görüldü.
 

Türkiye'de Freeze Dried ürünler üreten ilk firma olan Haus Gıda ise sade ve meyveli bozanın kurutulması ve atıştırmalık boza üretimleriyle gümüş madalyanın sahibi oldu.
 

Kavramsal tasarım, ürün mühendisliği, prototip ve üretim, proje yönetimi ve tasarım stratejilerini kapsayan geniş bir yelpazede hizmetler sunan Oraytbe Teknoloji de sülfohidrojen gazı üreten HHS yakıt hücresi ve yakıt tasarruf sistemi çalışmalarıyla gümüş madalya aldı.
 

Hasat sonrasında yere dökülen kalıntı pamukları toplayan uluslararası PCT patent başvurulu bir tarım robotu olan Afara Tarım Teknolojileri şirketi ISIF’24 kapsamında gümüş madalyaya layık görülen başka bir firma oldu.  
 

Atık kandan yenilikçi kimyasal çözüm
 

Kireç esaslı enjeksiyon malzemesi için atık kandan hidrofobik özellikli kimyasal katkı üretimi çalışmalarıyla YTÜ akademisyenlerimizden Prof. Dr. Afife Binnaz Hazar, Prof. Dr. Nabi Yüzer, Doç. Dr. Mehmet Fevzi Uğuryol, Dr. Öğr. Üyesi Didem Oktay, Arş. Gör. Emine Özdoğru ile mezunumuz Enes Eroktay bronz madalyanın sahibi oldu.